Kun je werknemers ontslaan tijdens een overname?

Werknemers ontslaan tijdens een overname: wat zijn de mogelijkheden?

Een overnameproces brengt vaak verschillende bedrijfscases met zich mee die niet altijd wenselijk zijn voor de nieuwe eigenaar. Maar hoe ga je hier correct mee om? Kun je zomaar mensen ontslaan? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en valkuilen bij het nemen van ontslag tijdens een overname.

Het is belangrijk om te realiseren dat bij een overname de werknemers in principe worden overgenomen. Dit betekent dat als iemand een vast contract heeft en al 20 jaar in dienst is, je deze persoon niet zomaar kunt ontslaan. Probeer je dit wel, dan zal dit een lieve duit gaan kosten. Het overnemen van personeel brengt verplichtingen met zich mee, en het ontslaan van medewerkers kan juridische en financiële consequenties hebben.

Extra kosten bij een overname

Wanneer je van plan bent om te downsizen of afscheid te nemen van bepaalde werknemers, zul je hiervoor moeten betalen. Een overname gaat altijd gepaard met kosten, en het afsluiten van arbeidsovereenkomsten is daar één van. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het maken van de overnameplannen.

Goed geïnformeerd

Voordat je overgaat tot de overname, is het essentieel om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de werknemers. Een grondige due diligence is noodzakelijk om eventuele problemen en risico’s in kaart te brengen. Door je goed in te lezen en specifieke zorgen aan te geven, kun je deze punten meenemen in de onderhandelingen over de koopsom. Het is raadzaam om een strategisch expert hierbij te betrekken, zodat je een realistisch beeld krijgt van de waarde van het bedrijf en de bijbehorende risico’s. Zo weet je vooraf precies met welke ‘extra’ kosten je te maken krijgt en hoe je deze met de koopsom kunt compenseren.

Achtergrondchecks

Daarnaast is het van belang om achtergrondchecks uit te voeren op de directeur en andere belangrijke functies binnen het bedrijf. Dit helpt om eventuele verborgen problemen aan het licht te brengen en te voorkomen dat er ongewenste verrassingen opduiken na de overname.

Een veelvoorkomende praktijk is om de oude directeur nog een jaar te laten meedraaien in het bedrijf na de overname. Dit brengt echter risico’s met zich mee. Het komt in zulke gevallen vaker voor dat de oude directeur geleidelijk aan personeel laat verdwijnen en vervolgens een nieuwe onderneming start met de kennis en ervaren medewerkers van het overgenomen bedrijf. Om dit te voorkomen is het cruciaal om zorgvuldig te handelen en ervoor te zorgen dat alles goed afgedicht is.

Kijk verder dan je neus lang is

Bij een overname is het niet alleen belangrijk om de boeken en accounts grondig te bekijken, maar ook om de mensen erachter te beoordelen. Het zijn immers de mensen die fouten kunnen maken en risico’s met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je alle mogelijke juridische en contractuele maatregelen neemt om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Kortom, werknemers ontslaan tijdens een overname is geen eenvoudige kwestie. Alleen door op een strategische en doordachte manier te handelen, kun je de juiste beslissingen nemen tijdens een overnameproces. Wil je zeker weten dat je alle informatie in handen hebt voordat je de daadwerkelijke stap tot overname zet? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden van bijvoorbeeld een achtergrondcheck te bespreken.