Welke maatregelen mag u treffen bij het beveiligen van uw bedrijf?

Als bedrijf wilt u beschikken over de beste beveiliging. Dit betekent dat u beveiligingscamera’s, een alarmsysteem en goede sloten wilt gebruiken. Ook kan het zo zijn dat u beveiligers nodig heeft. Bij beveiligingsmaatregelen heeft u zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving.

Bevoegdheden van particuliere beveiliger

Zet u particuliere beveiliging in? Dit kunt u doen voor observaties of bijvoorbeeld voor het fouilleren van bezoekers of personeelsleden. Fouilleren vormt een schending van de privacy, daarom mag dit alleen door een erkende beveiligingsorganisatie worden uitgevoerd en volgens de daarvoor afgesproken methodes. Bij een staande houding mag een verdachte worden overgedragen aan de politie, in principe heeft een beveiliger dezelfde rechten als een normale burger en ligt het geweldsmonopolie bij de overheid.

Beveiligingscamera’s plaatsen

Voor het plaatsen van beveiligingscamera’s gelden andere regels. Bezoekers moeten zich bewust zijn van de aanwezigheid van beveiligingscamera’s. Dit doet u door het plaatsen van waarschuwingen, bijvoorbeeld bij de toegangsdeur.

Bewakingsbeelden mogen nooit langer dan noodzakelijk worden bewaard. Bij het vaststellen van een misdrijf dienen de beelden als bewijsmateriaal. Deze beelden mogen echter niet zomaar verspreid worden, vooral niet wanneer de verdachte zichtbaar is en diens identiteit te zien is.

Bevoegdheden bij het gebruik van een verborgen camera

Met een verborgen camera gaat u nog een stapje verder: hierbij worden betrokkenen niet op de hoogte gesteld. U mag een verborgen camera dan ook alleen gebruiken wanneer hier een gegronde reden voor is. Te denken valt aan vermoedens van fraude of een misdrijf. Ook dit soort beelden mag u niet langer dan noodzakelijk bewaren. Was er achteraf geen sprake van fraude of een misdrijf? Verwijder uw opnames dan zo snel mogelijk. Houd er ook rekening mee dat u voor onwettig verkregen bewijsmateriaal een boete of andere straf kunt krijgen. Volg daarom de daarvoor geldende wet- en regelgeving.

Alarmsysteem als beveiligingsmiddel

Een alarmsysteem mag u zonder speciale bevoegdheden gebruiken. Uw plaatst deze ter beveiliging van de woning, het bedrijfspand of een voertuig. Wanneer er wordt ingebroken gaat er een alarm af. In sommige gevallen is het beter om het alarmsysteem aan te melden bij een meldcentrale met telefonische doormelding. In dit geval worden de hulpdiensten direct gewaarschuwd als er sprake is van een inbraak. Voor sommige verzekeraars is dit een voorwaarde om te profiteren van premiekorting.

Is afluisterapparatuur toegestaan?

U gebruikt afluisterapparatuur uitsluitend wanneer u hier een geldige reden voor heeft en u houdt zich aan de privacywet. Er zijn verschillende manieren om iemand af te luisteren, bijvoorbeeld met inbouw-spionagezenders, een gsm-zender of voicerecorder.

Recherchebureau inschakelen

Twijfelt u over de inzet van beveiligingsmaatregelen? Recherchebureau Quso is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Bovendien beschikt het recherchebureau over een vergunning van het Ministerie van Justitie en heeft Quso de juiste bevoegdheden voor het uitvoeren van beveiligingsmaatregelen. U kunt het bedrijfsrecherchebureau voor verschillende zaken inschakelen: van onderzoek naar ziekteverzuim tot het opsporen van afluisterapparatuur. Ook biedt Quso praktische beveiligingsdiensten als objectbewaking en evenementenbeveiliging aan.