Wat is ‘Camera in Beeld’ van de politie?

Heeft u een of meerdere bewakingscamera’s geïnstalleerd? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met ‘Camera in Beeld’ van de politie. Dit is een grote databank waarin veel geïnstalleerde camera’s geregistreerd staan. Sinds 2019 is deze databank, na een landelijke campagne, ontzettend gegroeid. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hun beveiligingscamera’s aanmelden.

Strijd tegen misdrijven

De politie bestrijdt misdrijven. Hierbij is het belangrijk om bij een misdrijf zo snel mogelijk in actie te komen. In alle gemeenten hangen camera’s, vaak in het centrum maar ook bij belangrijke gebouwen. Ook langs snelwegen hangen bewakingscamera’s. Dankzij deze camera’s kan de politie veel misdrijven oplossen. Soms is het toch nodig om gebruik te maken van bewakingscamera’s die bij bedrijven of particulieren hangen.

Camera in Beeld biedt de politie de mogelijkheid om snel te kijken of er in de omgeving beveiligingscamera’s hangen. Beelden, opgeslagen door deze camera’s kunnen namelijk helpen in het oplossen van het misdrijf. Daarom is het zo belangrijk dat u uw beveiligingscamera’s aanmeldt.

Zo belangrijk is ‘Camera in Beeld’

Een overval, inbraak, straatroof of aanranding. De politie moet snel handelen. Om de verdachten op te sporen is het belangrijk dat er camerabeelden aanwezig zijn. Dankzij ‘Camera in Beeld’ kan de politie zien waar er camera’s hangen. Zo kan de politie snel contact opnemen met de eigenaar van deze beveiligingscamera’s. Hiermee helpt u om zaken sneller op te lossen.

De politie kan niet meekijken met uw bewakingscamera’s

U heeft uw bewakingscamera’s aangemeld bij ‘Camera in Beeld’. Belangrijk om te weten: de politie kan niet meekijken met hetgeen u filmt. Ze nemen alleen contact op wanneer ze camerabeelden nodig hebben. U bent degene die deze beelden vrijgeeft, niemand anders.

Aanmelden voor buitencamera’s

Voor deze databank kunt u alleen camera’s die buiten hangen aanmelden. Het is dus niet mogelijk en ook niet nodig om binnencamera’s aan te melden.

Wanneer u alleen dummy camera’s heeft

Een dummy camera is een goedkope oplossing ter bestrijding van inbraak of criminaliteit. De meeste inbrekers schrikt dit voldoende af. Een dummy camera legt geen beelden vast. Toch is het belangrijk om ook dummy’s bij ‘Camera in Beeld’ aan te melden. Zo weet de politie dat er bij deze camera’s geen beelden beschikbaar zijn en hoeven ze ook geen onnodig contact te zoeken.

Bewakingscamera’s niet aangemeld en toch beelden overdragen

U heeft uw bewakingscamera’s niet bij ‘Camera in Beeld’ aangemeld. Na een misdrijf neemt de politie toch contact met u op en moet u beelden overdragen. Hoe zit dat? De politie kan bij een opsporingsonderzoek beelden opvragen, of u nu wel of niet aangemeld bent bij ‘Camera in Beeld’.

Wanneer de beelden ingevorderd zijn dan komen uw gegevens in het strafdossier te staan. Hierin staat dat de camerabeelden als bewijs dienen.

Meedoen aan de wetgeving

Wilt u uw wijk veiliger maken en heeft u bewakingscamera’s die het straatbeeld filmen? Meld u dan aan bij ’Camera in Beeld’. Wanneer u bewakingscamera’s ophangt moet u voldoen aan de wetgeving. Hierbij houdt u onder andere rekening met de privacywet, bijvoorbeeld beelden niet langer dan vier weken bewaren en melden dat u cameratoezicht houdt.