Wat gebeurt er met een case als mijn vermoeden niet klopt?

Wat gebeurt er met een case als mijn vermoeden niet klopt?

Als je een case opstart vanuit een onderbuikgevoel of op basis van een vaag gerucht, dan kan uiteindelijk blijken dat jouw vermoedens niet terecht waren. Als je dan wel al een onderzoek bent gestart, vraag je je misschien af wat er dan gebeurt met jouw case als je vermoedens ongegrond bleken te zijn. In deze blog bespreken we hoe een case wordt beïnvloed wanneer er geen hard bewijs is en wat je kunt doen om te voorkomen dat je zaak de prullenbak in gaat.

Arbeidsrelatie en privézaken

Wanneer je iemand hebt laten onderzoeken, in zowel een professionele- als een privésetting, en er wordt bewijs gevonden, dan ben je diegene verplicht vanwege het recht op wederhoor van het onderzoek op de hoogte te stellen. Blijken de vermoedens echter ongegrond? Dan is de kans groot dat de arbeidsrelatie of privérelatie wordt verstoord. In dat geval geldt dit als voldoende reden om het onderzoek niet te benoemen. En wat er dan in zo’n geval met je case gebeurt? Die wordt in de prullenbak gegooid óf je kunt hem zelf bewaren voor als je vermoedens ooit weer de kop op steken.

Het belang van een grondige zaak

Wanneer er voldoende bewijsmateriaal is, wordt de persoon in kwestie geïnformeerd en krijgt hij of zij de kans om gehoord te worden. Er wordt een interview afgenomen en er is ruimte voor wederhoor. Het onderzoek kan vervolgens worden bewaard en opnieuw worden gebruikt als er in de toekomst nieuwe incidenten plaatsvinden die nader onderzoek rechtvaardigen.

Hoe voorkom je dat je case in de prullenbak belandt?

Om te voorkomen dat je zaak wordt verworpen, is het belangrijk om zeker te zijn van de volgende punten:

  • Vertrouw niet alleen op je onderbuikgevoel. De rechter zal dit afstraffen, omdat het als een te zwaar middel wordt beschouwd zonder concreet bewijs.
  • Verzamel informatie uit meerdere betrouwbare bronnen die wijzen op onregelmatigheden.
  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van bijvoorbeeld het ziektebeeld zoals vastgesteld door de bedrijfsarts. Dit kan van invloed zijn op de beoordeling van de zaak.
  • Bij verdenkingen van overspel gelden mogelijk minder strenge bewijseisen. In deze gevallen is het belangrijk om te proberen de leugens van de andere persoon te bevestigen.

Het opbouwen van een case zonder hard bewijs kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan om te voorkomen dat je zaak wordt verworpen.  Zorg daarom dat je de juiste handvatten hebt om een case mee op te starten. Benieuwd welke dat in jouw specifieke situatie zijn? Neem contact met ons op en wij vertellen je of je onderbuikgevoel uitgebouwd kan worden naar een onderzoek.