Wanneer weet je of de juiste persoon in de juiste functie hebt aangenomen?

Als werkgever wil je graag kunnen vertrouwen op de mensen die je aanneemt. Maar wat als je vermoedt dat je iemand hebt aangenomen die de boel bedondert? Hoe kom je erachter of je de juiste persoon op de juiste functie hebt aangenomen? In dit blog bespreken we het belang van een achtergrondcheck en wat de voordelen hiervan zijn.

Achtergrondcheck

Vooral voor belangrijke posities is het natuurlijk zaak dat je iemand aanneemt die te vertrouwen is. Een achtergrondcheck is een goede manier om meer duidelijkheid te krijgen over welke persoon je op het punt staat aan te nemen. In sommige posities is het zelfs wettelijk verplicht om een zogenaamde screening, of achtergrondcheck, te laten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan in de kinderopvang of op een financiële positie. Maar ook wanneer het niet verplicht is, kan het raadzaam zijn om een check uit te voeren wanneer je bijvoorbeeld op het punt staat een nieuwe manager of leidinggevende aan te nemen.

Wat wordt er gecontroleerd?

Wanneer iemand schriftelijk toestemming geeft voor een achtergrondcheck, kun je alles tot in het kleinste detail controleren. Bij een achtergrondcheck worden bijvoorbeeld meerdere eerdere werkgevers gebeld om een aanbeveling en ervaringen. Ook kan er een financiële check worden gedaan om te controleren of iemand kredietwaardig is.

Geeft iemand geen toestemming? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere kandidaat want de kans is groot dat deze persoon iets te verbergen heeft.

Dubieuze privéomstandigheden

Er zijn verschillende redenen waarom je een achtergrondcheck zou moeten doen. Bijvoorbeeld als iemand in het verleden schuldsanering heeft gehad of failliet is gegaan met een eigen bedrijf. Ook als vorige werkgevers negatief zijn over de kandidaat, kan dit een signaal zijn dat je beter op zoek kunt gaan naar iemand anders. Strafrechtelijk antecedenten zijn uiteraard een no-go.

Voordelen van een achtergrondcheck

Het doen van een achtergrondcheck kan veel problemen voorkomen en is veel goedkoper dan het aannemen van de verkeerde persoon. Zo weet je precies wie je in huis haalt en kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je te maken krijgt met beslagleggingen en dat er deurwaarders aan je deur komen te staan. Ook kun je door het checken van vorige werkgevers te weten komen of iemand een goede werknemer is.

Do you also want to be sure that the person you are considering for your position can be trusted? Then have a background check performed by Quso. This takes about ten working days. Contact us for more information and to discuss the possibilities.