Storytime: alimentatiefraude onthuld
Als recherchebureau krijgen we vaak met delicate zaken te maken. Alimentatiefraude speelt een grote rol in de onderwerpen die we onderzoeken. Bij dit soort zaken gaat het vaak om grote bedragen waarvoor gefraudeerd wordt maar ook het onderzoek zelf kost serieus geld. We lichten graag een van onze cases uit om een beeld te geven hoe zo’n onderzoek eruit kan zien.
De situatie was als volgt: een man en een vrouw waren gescheiden, en de vrouw woonde in een andere woning waar ze € 3500 per maand aan huur betaalde. In deze woning woonde ze samen met haar nieuwe partner die na onderzoek bleek te hebben meegetekend als borg voor de huur. Deze nieuwe partner had zijn eigen bedrijf met flink wat eigen personeel en leaseauto’s. De regel is: wanneer je met iemand samenwoont alsof je gehuwd bent, dien je dit aan te geven bij je ex-partner. Je hebt dan geen recht meer op alimentatie. Deze vrouw maakte zich dus schuldig aan alimentatiefraude. Het bewijs hiervan, moest echter nog vastgelegd worden.
Schikking
Het feit dat de doorslag gaf, was het moment toen de kinderen van ex-man en vrouw werden gespot terwijl ze reden in de leaseauto’s van het bedrijf van de nieuwe partner. De kinderen waren niet in dienst bij dit bedrijf en hadden dus geen reden om in auto’s van die zaak te rijden.
De ex-man heeft deze informatie vervolgens gebruikt om een brief aan zijn ex-vrouw te schrijven, waarin hij aangaf dat het gebruik van leaseauto’s door niet werknemers niet is toegestaan en dat dit mogelijk problemen voor het bedrijf van haar nieuwe partner zou kunnen opleveren. Dit schudde de zaak dusdanig op, dat alles binnen enkele weken in kannen en kruiken was en de ex-man geen alimentatie meer hoefde te betalen. Dergelijke manieren van ‘schikken’ heeft de voorkeur bij het oplossen van alimentatiefraude. Een daadwerkelijk onderzoek, waarbij je uiteindelijk naar de rechtbank stapt, heeft namelijk wat haken en ogen.
Naar de rechtbank
Een echt onderzoek naar alimentatiefraude, waarbij bewijs wordt verzameld voor de rechtbank, kan behoorlijk prijzig uitpakken door de duur van zo’n onderzoek. Stel je voor dat je niet kunt parkeren in de straat waar het onderzoek plaatsvindt. In dat geval moet je beide zijden van de straat in de gaten houden om te zien of er iemand vertrekt of aankomt. Hoewel dit tijdrovend kan zijn, kan het uiteindelijk leiden tot het verkrijgen van cruciale bewijzen. We hadden bijvoorbeeld een zaak waarin een persoon ruim een ton had geïnvesteerd om te bewijzen dat iemand wel degelijk samenwoonde en dus geen recht meer had op alimentatie.
Als je afstevent op een rechtszaak, moet er worden samengewerkt met een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Deze advocaat moet bepalen of er genoeg bewijs is om een rechtszaak aan te spannen. Vervolgens wordt er in de rechtbank bepaald wat er terugbetaald moet worden en eventueel ook nog of de onderzoekskosten terugbetaald moeten worden. Uiteindelijk kreeg deze persoon gelijk en werd de alimentatiefraude opgehelderd en bestraft.
Ruik je ook onraad bij je ex-partner? Wij helpen je graag uitzoeken of er iets niet in de haak is. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.