Reken jij op een vast percentage diefstal?

Wist je dat grote bedrijven er rekening mee houden dat hun werknemers/klanten een bepaald percentage aan goederen zullen stelen? Maar hoe zit dat binnen jouw bedrijf? Wat kun je doen tegen diefstal op de werkvloer?

Het is een misopvatting dat je een personeelslid op heterdaad kunt betrappen tijdens diefstal en vervolgens voldoende bewijs in handen hebt om hem of haar op staande voet te kunnen ontslaan. Heb je slechts een verdenking van diefstal? Dan wordt de hele zaak nog lastiger. Werknemersfraude kan in veel verschillende vormen voorkomen. Daarom is het als eigenaar van een bedrijf belangrijk om rode vlaggen zo vroeg mogelijk te signaleren en te investeren in een waterdicht beveiligingssysteem op de werkvloer.

Beter beveiligen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in het geval van diefstal. Vaak dempt men de put pas als het kalf verdronken is en/of komen er na diefstal pas camera’s op de werkvloer. Camera’s op de werkvloer is één van de beste manieren om diefstal te voorkomen óf om bewijs vast te leggen van diefstal. Heb je bijvoorbeeld een kledingwinkel? Hang daar waar toegestaan camera’s op. Laat klanten maximaal 6 items mee de paskamer innemen en geef hun een kaart met het aantal erop zodat je zeker weet dat het juiste aantal kledingstukken terug in de winkel komt.

Toch diefstal

Verdwijnen er alsnog spullen van de werkvloer? Dan kun je als werkgever een onderzoek starten naar de werknemer die je verdenkt van diefstal. Een onderzoek starten is beter dan een werknemer op staande voet ontslaan op basis van diefstal. Hou hierbij wel rekening met de volgende zaken:

  • Er moet een concrete reden voor de verdenking zijn. Is deze er niet, dan is het beter om tijd en geld te investeren in het beveiligen van de organisatie zodat diefstal moeilijker wordt gemaakt en bewijs makkelijker te verzamelen is.
  • Als werkgever ben je aansprakelijk. Er moet dus een gegronde reden zijn voor een onderzoek.
  • Je moet van een werknemer meerdere malen kunnen constateren dat deze iets gestolen heeft om genoeg bewijs te hebben en deze persoon te kunnen ontslaan.

Ontslag op staande voet is een moeilijk te bewijzen zaak en moeilijk te winnen in een rechtszaak. Daarom wordt vaak als oplossing een vaststellingsovereenkomst gesloten met de werknemer. Kortweg betekent dit dat de werkgever en werknemer het niet met elkaar eens zijn en dat zij besluiten de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De werknemer kan dan nog een WW-uitkering aanvragen, hetgeen bij ontslag op staande voet niet kan.

Wil je graag advies over hoe je je zaak beter kunt beveiligen? Of wil je een onderzoek starten naar een medewerker die verdacht wordt van werknemersfraude? Neem dan contact op om  te informeren over de mogelijkheden.