Op heterdaad betrapt! En nu?

Je vermoedde het al een tijdje en nu is het daadwerkelijk gebeurd: je hebt je medewerker op heterdaad betrapt op diefstal (oftewel: verduistering in dienstbetrekking). Maar heb je hiermee voldoende bewijs in handen om deze persoon op staande voet te ontslaan? Het antwoord op deze vraag is: nee, waarschijnlijk niet. Daarom is dit ook niet aan te raden. Maar hoe ga je dan te werk na diefstal op de werkvloer?

Zelfs wanneer je iemand op heterdaad betrapt, is dit niet voldoende bewijs dat iemand zich daadwerkelijk schuldig maakt aan diefstal. Vaak komen er op zulke momenten allerlei smoesjes en excuses naar boven waardoor je als werkgever geen poot hebt om op te staan als je hiervan niet het tegendeel kunt bewijzen. Werken er bijvoorbeeld meerdere mensen tegelijk? Dan kunnen zij elkaar gaan beschuldigen van diefstal waardoor je nooit met honderd proces zekerheid de schuldige kunt aanwijzen.

Concreet bewijs

Je zult concreet moeten kunnen bewijzen dat een werknemer zich meerdere keren schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Camera’s op de werkvloer zijn hiervoor een uitstekend hulpmiddel. Hiermee heb je aantoonbare feiten in handen.

Inschakelen van een derde partij

Wat in het geval van diefstal vaak een goede optie is, is het inschakelen van een derde en onafhankelijke partij die door middel van onderzoek het strafbare feit kan aantonen. Wanneer er al camera’s in je bedrijf hangen, en eenieder dit bekend is gemaakt middels stickers, kan en mag je gebruik maken van ‘stiekeme’ camera’s.

In dat geval worden de opgenomen camerabeelden achteraf bekeken en veiliggesteld. Na meerdere constateringen vindt vervolgens de confrontatie plaats met de werknemer. Hierbij is het recht op wederhoor zeer belangrijk.

Een andere mogelijkheid is dat een derde partij live meekijkt met het voltrekken van het strafbare feit, de politie hiervan op de hoogte brengt en vervolgens een aanhouding op heterdaad verricht.

Ontslagvergunning

Doorloop je het bovenstaande proces met een derde partij niet, maar kies je ervoor om iemand op staande voet te ontslaan, dan kun je als werkgever voor zeer vervelende verrassingen komen te staan. De werkrelatie wordt hierdoor namelijk verstoord waardoor de kans groot is dat de verdachte werknemer alles op alles zal zetten om zijn of haar gelijk te behalen. Hierbij kan hij of zij argumenten opvoeren zoals ongepast gedrag op de werkvloer of slechte arbeidsomstandigheden. In zulke gevallen kan het zomaar zijn dat je de zaak verliest. Om onpartijdigheid te garanderen is het dus als werkgever van groot belang dat je het oplossen van de zaak uitbesteedt.

Kun je hulp gebruiken bij het betrappen van een werknemer op diefstal? Dan staan wij voor je klaar. Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.