Liever niet de sjaak zijn door je personeel? Controle is het toverwoord

Spullen die verdwijnen uit een magazijn, kliekjesvorming, geruchten over die ene langdurig zieke collega: het zijn allemaal onprettige zaken waar je als werkgever mee te maken krijgt die jou en je bedrijf negatief beïnvloeden. Als je situaties wil voorkomen óf ze snel wil oplossen, dan is controle het toverwoord. Hoe je je werkgevers controleert zonder dat zij hier last van ondervinden, lees je in deze blog.

Je voelt je als werkgever misschien niet prettig bij het in werking stellen van verschillende controlemiddelen om je werknemers in de gaten te houden. Toch kan dit het verschil maken en kan de juiste controle ervoor zorgen dat een situatie in jouw voordeel uitpakt als er toch iets niet in de haak blijkt te zijn. Controle is geen vies woord en dit is iets dat je gerust duidelijk aan je werknemers mag communiceren. Werknemers die het niet prettig vinden om gecontroleerd te worden, hebben vaak iets te verbergen.

Welke vorm past bij jouw bedrijf?

Controle is er in verschillende vormen en de middelen moeten natuurlijk aansluiten bij de bestaande privacyregels. Misschien denk je meteen aan camera’s. Maar zelfs als je een camerasysteem hebt mag je niet de hele dag je werknemers op de voet volgen. Er moet een gegronde reden zijn om de beelden te bekijken. Bijvoorbeeld als je denkt dat er iets wordt gestolen. Naast camerasystemen zijn er nog meer controlemogelijkheden die je kunt toepassen:

  • Duidelijke communicatie en regelmatige check-in’s.
  • Zwart-op-wit vastgelegde regels in een handboek.
  • Steekproeven op de werkvloer.
  • Technische hulpmiddelen gebruiken zoals planningstools, tijdsregistratietools en taakbeheertools.

Vervelende situaties voor zijn

Met de juiste controlemiddelen kun je een hoop vervelende situaties voor zijn. Wanneer werknemers weten dat ze goed gecontroleerd worden, zullen ze minder snel geneigd zijn de grenzen op te zoeken. In een mensenleven gebeuren soms dingen die mensen over het randje duwen iets te doen dat niet in de haak is. Bijvoorbeeld wanneer er scheidingen of schulden in het spel zijn en er plotseling spullen van de werkvloer beginnen te verdwijnen. Wanneer je daarnaast een hecht team hebt, is de kans groot dat ze elkaar niet alleen de hand boven het hoofd houden maar elkaar ook aanmoedigen om het ook te doen.

Wil je zeker weten dat je de juiste controle uitvoert op de werkvloer? Of is er al een situatie ontstaan waar je hulp bij kunt gebruiken om deze op de juiste manier op te lossen? Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.