De harde feiten: zo onderzoeken we alimentatiefraude

De harde feiten: zo onderzoeken we alimentatiefraude

Alimentatie: het is voor veel gescheiden koppels een heikel punt. Dit kan om meerdere redenen zijn: het maandelijkse bedrag is voor de ene partij te hoog óf de andere partij maakt er misbruik van en pleegt alimentatiefraude. Bij alimentatiefraude kan er een onderzoek worden gestart. Maar dit is niet altijd rendabel om te doen en het succes van het onderzoek is van verschillende factoren afhankelijk.

Mensen die een onderzoek naar alimentatiefraude starten wéten vaak al dat het gebeurt. Ze gaan dus niet zomaar op een onderbuikgevoel af. Of het daadwerkelijk loont om de fraude te onderzoeken, is voornamelijk afhankelijk van hoeveel er maandelijks betaald moet worden. Wordt er bijvoorbeeld maandelijks €1500 betaald en moet men dit nog tien jaar doen, dan loont het zeker om te investeren in een onderzoek. Voor €200 per maand, is het de moeite echter niet waard.

Een onderzoek starten

Bij het aanpakken van alimentatiefraude is het van essentieel belang om een gespecialiseerde familierecht advocaat in de arm te nemen, die kan samenwerken met een recherchebureau. Deze samenwerking zorgt voor een gedegen onderzoek en het verkrijgen van de benodigde bewijzen. Hierbij kan de advocaat ook aangeven of het aangeleverde bewijs voldoende is om een rechtszaak mee te winnen.

Alimentatiefraude bewijzen

Wanneer je getrouwd bent en je partner verdient aanzienlijk meer dan jij, ben je gerechtigd tot alimentatie. Maar zodra je gaat samenwonen alsof je gehuwd bent en je de alimentatie niet langer nodig hebt, dien je dit aan je ex-partner te melden. Dit is een cruciaal moment waarop de alimentatie stopgezet kan worden. Om dit te bewijzen, is het noodzakelijk om aan te tonen dat je minstens vijf nachten per week samen doorbrengt. Het vergaren van dit bewijs vereist langdurige onderzoeken. Als de tegenpartij meewerkt, kan het proces binnen ongeveer drie maanden worden afgerond. Maar het kan ook tegenzitten, vooral als je in een straat woont waar parkeren niet mogelijk is of waar het zicht belemmerd wordt. In dat geval kan het onderzoeksbureau voor de nodige uitdagingen komen te staan.

Criteria

Om te bewijzen dat er sprake is van alimentatiefraude, moet er aan een aantal criteria worden voldaan. Ten eerste is er een affectieve relatie nodig waarbij bewijs van affectie in de openbare ruimte kan worden vastgelegd. Denk hierbij aan handen vasthouden of zoenen in het openbaar. Daarnaast moet men minstens vijf nachten per week de nacht samen doorbrengen alsof men samenwoont. Ook economische verbondenheid is van belang. Hierbij wordt er gekeken naar wat kan worden aangetoond door middel van bijvoorbeeld gezamenlijke boodschappen waarbij de betalingen worden vastgelegd.

Bij een onderzoek wordt er gedurende een volle week, zowel ’s ochtends als ’s avonds, geobserveerd. Als het licht uitgaat, betekent dit dat de personen in kwestie daar daadwerkelijk samen zijn en de nacht doorbrengen. Vervolgens wordt er gedurende nog eens drie maanden verder onderzoek verricht om aan te tonen dat de situatie niet is veranderd.

Alimentatiefraude is een complex en serieus probleem waarbij professionele expertise vereist is. Quso staat klaar om deze uitdaging aan te gaan en harde feiten aan het licht te brengen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.