Beveiligen van uw onderneming: de privacy van betrokkenen

Wat mag wel en wat mag niet wanneer u uw onderneming gaat beveiligen? Het recht op privacy is een steeds belangrijker thema. Vanaf mei 2018 treedt de algemene verordening gegevensbescherming in werking. Samen bekijken we wat dit voor u betekent en waar u rekening mee moet houden bij het beveiligen van uw bedrijfspand en goederen.

AVG en uw onderneming

De AVG is van toepassing voor bedrijven die persoonsgegevens verzamelen en eventueel delen. Belangrijk is dat u een wettelijke grondslag heeft voor het verwerken van persoonsgegevens.

Bovenstaande is van toepassing op de klantenadministratie of andere zaken. Bij het beveiligen van uw onderneming wordt niet direct gedacht aan de privacywetgeving. Toch moeten we er rekening mee houden dat dit ook bij het maken van camerabeelden relevant is.

Afschrikken of detecteren van inbrekers

Bedrijven lopen door inbraak en vandalisme veel schade op. Het is belangrijk om deze schade te beperken en inbrekers voor te zijn. Een goed afschrikmiddel: bewakingscamera’s. Maakt u gebruik van dummy camera’s? Dan hoeft u zich niet aan speciale wetgeving te houden. Beveiligingscamera’s mogen het publiek of werknemers filmen wanneer dit duidelijk staat aangegeven. Inbrekers hebben in principe ook recht op privacy, u dient zorgvuldig om te gaan met bewakingsbeelden.

Hoe zit het met de privacy van medewerkers?

Mogelijk vertrouwt u uw personeel niet, bijvoorbeeld omdat er goederen verdwijnen of als bepaalde zaken niet kloppen. In dat geval mag u gebruikmaken van camerabeveiliging, verborgen camera’s, afluisterapparatuur of middelen om toezicht te houden op computer- en telefoongebruik. U mag al deze apparatuur alleen inzetten wanneer u hier een goede reden voor heeft. In sommige gevallen moet u vooraf toestemming vragen. Na afloop moet u de betrokken medewerkers op de hoogte brengen van uw onderzoek.

Bewijsmateriaal draagt u over aan de politie. U mag dit niet zomaar met iemand anders delen. Voor onjuist verkregen bewijsmateriaal kan een boete worden opgelegd.

Inschakelen van een privédetective of bedrijfsrecherche

In sommige gevallen is het beter om uw onderneming te beschermen door middel van een ervaren onderzoeker of bedrijfsrecherche. Denk bijvoorbeeld aan een verhaalsonderzoek, waarmee u de vermogenspositie van een bedrijf kunt achterhalen of een vordering kunt incasseren. Ook deze zaken vallen onder het beschermen van uw onderneming, met name de kasstroom komt zo niet in gevaar. Een verhaals- en achtergrondonderzoek wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde onderzoeker die werkzaam is bij een door het Ministerie van Justitie erkend recherchebureau.

Heeft u behoefte aan een afluisteronderzoek? Dit doen wij in bedrijfswagens en bedrijfspanden. Vertrouw op een onderzoeker die moderne en geavanceerde apparatuur gebruikt.

Het inhuren van een erkend recherchebureau biedt met betrekking tot de privacy een groot voordeel. Medewerkers zijn volledig op de hoogte van de wet- en regelgeving die daaraan verbonden zit. Hiermee voldoet u aan alle eisen die de wet stelt.