Wat zijn de gevolgen bij frauduleus ziekteverzuim voor een werknemer?
Uit onderzoek blijkt dat werknemers in de leeftijd van 35 tot 45 jaar én vrouwen zich het vaakst ziek melden. In de periode 2016 – 2018 is er een duidelijke stijging in het aantal ziekmeldingen te zien. Een zieke werknemer kost u als ondernemer tussen de €200 en €400 per dag. Deze kosten bestaan grotendeels uit loondoorbetaling, kosten voor vervanging en productieverlies. Meldt de werknemer zich onterecht ziek? Niet alleen loopt u financiële schade op, ook raakt u het vertrouwen in de werknemer kwijt. Tijd om actie te ondernemen en onderzoek te verrichten naar ziekteverzuim.
Wat zijn de kosten van een ziekteverzuim onderzoek?
Het is lastig vooraf aan te geven wat de kosten zijn voor een ziekteverzuim onderzoek, omdat de inzet per geval afwijkend is. Wel kunnen wij aan de hand van een (telefonisch) intakegesprek een plan van aanpak in offerte worden opgesteld om de frauduleuze ziekmelding aan te tonen. In deze offerte wordt het onderzoeksdoel vastgesteld gekoppeld aan een heldere kostenstructuur per onderzoek dag aan de hand van een uurtarief.
Mag u de werknemer controleren bij ziekmelding?
Ongeoorloofd ziekteverzuim veroorzaakt financiële schade aan uw onderneming. Wanneer er sprake is van ongeoorloofd verzuim is dit reden voor ontslag op staande voet. Houd te allen tijde rekening me de Europese wet- en regelgeving.
Met betrekking tot ziekmelding stelt u een aantal huisregels op. Bijvoorbeeld de tijden waarbinnen de werknemer zich ziek moet melden. Het is voor u niet altijd duidelijk wat u wel of niet mag controleren bij een zieke werknemer. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is in 2018 vervangen door de AVG. Dit betekent meer verantwoordelijkheid voor u als werkgever, ook met betrekking tot ziekmeldingen.
Wat mag u als werknemer niet doen?
– Bij ziektemelding mag u niet vragen of de werknemer psychische of lichamelijke klachten heeft
Wat mag u als werknemer wel doen?
– U mag aan de hand van gegevens vaststellen of u loon moet doorbetalen
– In het kader van loondoorbetaling mag u een beperkt aantal medische gegevens verwerken
– U mag de werknemer vragen naar de verwachte duur van het ziekteverzuim
– Ook mag u de werknemer vragen of deze aangepaste of andere werkzaamheden kan verrichten
Misschien staat de ziekte in verband met een eerder bedrijfsongeval. U mag hier ten alle tijden naar vragen. Ook mag u naar het huidige adres of eventuele verpleegadres vragen. Dit heeft u sowieso nodig bij het inschakelen van de bedrijfsarts of de arbodienst.
Onderzoek naar Ziekteverzuim door Recherchebureau: Een Professionele Benadering
Waarom een Ziekteverzuimonderzoek?
Bij ongeoorloofd ziekteverzuim is het belangrijk om te weten dat u niet zomaar kunt overgaan tot ontslag. Het doorbetalen van loon kan onterecht zijn als er sprake is van frauduleus ziekteverzuim. Om een rechtmatige basis te hebben voor eventuele maatregelen, zoals ontslag, moet u een gedegen onderzoek uitvoeren om te bewijzen dat de ziekmelding ongeoorloofd is. Een professioneel recherchebureau kan u helpen bij het zorgvuldig en effectief uitvoeren van dit onderzoek, met volledige naleving van de privacywetgeving en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Onze Aanpak bij Ziekteverzuimonderzoek
Bij Quso BV voeren wij ziekteverzuimonderzoeken uit met de hoogste mate van discretie en professionaliteit. Hier is hoe wij te werk gaan:
- Observatie van de Medewerker: Onze rechercheurs observeren de werknemer tijdens vooraf afgesproken dagdelen of dagen. Tijdens deze observatie worden eventuele andere activiteiten of werkzaamheden van de werknemer vastgelegd. Voor een efficiënte observatie is meestal één onderzoeker voldoende. Als het noodzakelijk is om de persoon te volgen, zetten wij twee onderzoekers in om de situatie grondiger te monitoren.
- Respect voor Privacy en AVG Naleving: Wij garanderen dat ons onderzoek volledig in lijn is met de Europese privacywetgeving. Dit betekent dat alle gegevens en observaties met de grootste zorgvuldigheid worden behandeld om de privacy van de betrokkenen te waarborgen.
- Duidelijke Rapportage: Na afloop van het onderzoek ontvangt u een gedetailleerde en rechtsgeldige rapportage. Deze rapportage bevat alle bevindingen, ondersteund door foto- en video-opnamen die vaak doorslaggevend zijn bij een ontslagprocedure. Hiermee kunt u aantonen dat het onderzoek volgens de richtlijnen van de AVG is uitgevoerd.
Onze Werkmethode en Offerte
Bij Quso BV werken wij met een transparante en gestructureerde aanpak. Onze offerte voor een ziekteverzuimonderzoek omvat de volgende elementen:
- Aanleiding: Een overzicht van de redenen waarom u een ziekteverzuimonderzoek wilt laten uitvoeren.
- Doelstelling: De specifieke resultaten die u verwacht van het onderzoek.
- Plan van Aanpak: De stappen die wij zullen ondernemen om het onderzoek uit te voeren en de contactmomenten waarop wij u zullen informeren.
- Rapportage: Een rechtsgeldige rapportage van alle onderzoeksactiviteiten, met bijbehorend beeldmateriaal bij observaties.
- Planning: De uitvoering van het onderzoek volgens de met u overeengekomen planning.
- Begroting en Tarieven: Een indicatie van de verwachte onderzoekskosten, waarbij wij u tijdens het proces regelmatig op de hoogte houden van de bestede uren en het afgesproken uurtarief.
Neem Contact Op voor Professioneel Ziekteverzuimonderzoek
Als u vermoedt dat er sprake is van ongeoorloofd ziekteverzuim, is het van groot belang om snel en effectief actie te ondernemen. Neem vandaag nog contact op met Quso BV om een professioneel ziekteverzuimonderzoek te laten uitvoeren. Onze ervaren onderzoekers staan klaar om u te ondersteunen met gedetailleerde en betrouwbare onderzoeksresultaten.