Diefstal op de werkvloer: communicatie is het belangrijkste

Stel: een werknemer ziet een collega net iets te vaak het magazijn in duiken, er beginnen signalen de rondte te doen dat er voorraadverschillen zijn of diegene ziet een collega letterlijk iets stelen: bij wie kan je werknemer terecht als deze het gevoel heeft dat er iets niet in de haak is? Als werkgever wil je ervoor zorgen dat er een vertrouwensband is met je werknemers zodat onzuivere zaken snel opgelost kunnen worden.

1 Vertrouwenspersoon

Afhankelijk van hoe je bedrijf in elkaar steekt, kun je een vertrouwenspersoon aanwijzen waar mensen terecht kunnen. Dit werkt beter dan wanneer iemand met vermoedens rechtstreeks naar de directie moet stappen. Personeel neemt elkaar vaak in bescherming of oefent druk uit op elkaar. Een vertrouwenspersoon kan in zo’n situatie een tussenpersoon zijn die anonimiteit kan bieden.

2 Goede communicatie

Natuurlijk is goede communicatie binnen een bedrijf op meerdere vlakken van belang. Wie geen band heeft met zijn of haar werknemers, kan niet rekenen op de loyaliteit van zijn personeel. In dat geval komen mensen binnen om 09:00 en gaan ze weg om 17:00 zonder ooit een band op te bouwen met hun baas.

Zichtbaarheid, communicatie en duidelijke afspraken zijn daarom ontzettend belangrijk. Maak een handboek met alle regels van wat er wel en niet is toegestaan en check regelmatig in bij je personeel om te vragen hoe het met ze gaat en of er iets speelt dat ze willen delen. Als je als werkgever benaderbaar bent en je personeel ook in moeilijkere tijden bijstaat, bouw je actief aan een eerlijke en loyale werkomgeving.

3 Onderlinge regeling

Maar in sommige situaties is het kwaad al geschied. Wanneer mensen in lastige privésituaties terechtkomen, gaan ze vaak naar uitwegen zoeken binnen hun werkomgeving. Stel: mensen krijgen schulden, dan kun je als werkgever zeggen ‘ik betaal jouw schuld af en dan hou ik het deels in op je loon’, zo voorkom je dat de deurwaarder komt en dat beschikbare financiële middelen voor werknemers nog minder worden. Wanneer werknemers met een te laag bedrag maandelijks moeten rondkomen, is de kans groot dat ze op een andere manier gaan proberen hun geld te verdienen.

In zo’n geval kan het juist helpen je werknemers lucht te bieden door een onderlinge regeling te treffen. Zo zorg je niet alleen ervoor dat er geen vervelende situaties ontstaan maar ook dat werknemers dankbaar en loyaal naar jou als werkgever zijn omdat je ze uit de brand hebt geholpen.

Is er toch echt iets niet in de haak op de werkvloer en heb je vermoedens over een bepaalde werknemer? Neem contact op om de situatie met ons te bespreken en wij helpen je verder.