5 signalen dat je als eigenaar te veel met je eigen zaken bezig bent
Als eigenaar van een bedrijf zul je dit vast herkennen: in het begin moest je alles zelf doen maar nu is je bedrijf dusdanig gegroeid dat je bepaalde taken uit handen kan geven. Dit is alleen niet altijd even makkelijk. Als eigenaar wil je zeker weten dat het goed gebeurt en wie doet het beter dan jij zelf? Wanneer je echter teveel balletjes hoog houdt, raak je het zicht op je personeel en de zaak in het geheel kwijt. Dat kan vervelende gevolgen hebben.
1. jij hebt het druk maar de rest niet
Als je bedrijf snel groeit, krijg jij het zelf simpelweg te druk om alles zelf te willen doen. Als je dit toch probeert, ga je niet alleen steken laten vallen maar ook zien dat jouw werknemers zitten te lanterfanten terwijl jij van hot naar her rent.
2. je bent het contact met werknemers kwijt
Het gevolg is onder andere dat je het contact met je werknemers verliest. Hierdoor kun je niet alleen slechter delegeren en taken uit handen geven, maar weet je ook niet wat er op de werkvloer speelt. Zo mis je belangrijke informatie waardoor fouten of vervelende situaties kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan kliekjesvorming op de werkvloer.
3. werknemers melden zich meer ziek
Werknemers voelen zich misschien minder gezien en gehoord als jij te druk bent om even bij ze in te checken. Het kan dus zomaar zijn dat ze langdurig uitvallen vanwege ziekte als overbelasting, stress of dat ze claimen hierdoor niet te kunnen werken. Af en toe inchecken bij je werknemers is belangrijk om het (frauduleuze) ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden.
4. er verdwijnen spullen van de werkvloer
Misschien zie je zelfs wel na een tijdje dat er spullen van de werkvloer of uit het magazijn verdwijnen. Als je echter te druk bent, kun je hier geen actie op ondernemen omdat een uur werk meer oplevert dan de gestolen goederen waard zijn. Om de controle op de werkvloer te behouden, zul je dus tijd over moeten hebben om te dealen met dit soort situaties.
5. je bent niet op de hoogte van de regels
Als je alleen aan de voorkant aan het werk bent, verslonst de ‘achterkant’ van je bedrijf. Terwijl dit de plek is waar de belangrijke zaken gebeuren zoals het op orde hebben van alle administratie, het personeelshandboek, de regels en de verzekeringen. Je moet bijblijven om op de hoogte te zijn van veranderende wetgevingen. Daarom moet je dus accepteren dat je rol van werkend voorman verandert naar werkend achterman.
Doen zich onverhoopt toch zaken voor op de werkvloer die je liever had willen voorkomen? Zoals het verdwijnen van bedrijfsgoederen, een onterechte langdurige ziekmelding of het hebben van de verkeerde persoon in een belangrijke functie? Wij kunnen je helpen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of je te laten adviseren.