Wat kost een onderzoek? En is het dat waard?

Heb jij het gevoel dat er zaken spelen die niet in de haak zijn? Bijvoorbeeld diefstal op de werkvloer of misschien alimentatiefraude in de privésfeer? Dan kun je erover nadenken om een onderzoek in te zetten. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee. In deze blog gaan we dieper in op wanneer de kosten voor een onderzoek het waard zijn en wanneer je beter eieren voor je geld kunt kiezen.

Alimentatiefraude

Over alimentatiefraude kunnen we redelijk kort zijn: hierbij is het volledig afhankelijk van het bedrag dat je maandelijks betaalt en hoe lang je dit nog moet betalen. Als je bijvoorbeeld €5000 per maand betaalt, en je hebt nog tien jaar te gaan, dan loont het zeker om een onderzoek te starten. Hou er echter rekening mee dat hier achteraf ook nog advocatenkosten bij komen kijken. Daarnaast is het ook niet eens niet vanzelfsprekend dat dit onderzoek een positief resultaat heeft. Je zult dus zelf moeten afwegen of de kosten opwegen tegen het resultaat.

Diefstal/verduistering etc.

Bij diefstal op de werkvloer geldt dezelfde vraag: het bedrag zal bepalen of het verstandig is om wel of geen onderzoek in te stellen. Hier komt echter nog een extra factor om de hoek kijken: de zaken die je als werkgever toestaat op de werkvloer, vormen het klimaat op de werkvloer. Dat betekent dat wanneer één iemand merkt dat hij of zij ongestraft iets kan stelen, dit wellicht als inspiratie dient voor andere werknemers. Er zijn immers geen consequenties aan verbonden.

Wanneer er vervolgens toch besloten wordt een onderzoek te starten, kan het zomaar zijn dat je als werkgever van een koude kermis thuiskomt. Dan blijkt namelijk dat je in plaats van één werknemer, tien werknemers moet ontslaan. Daarmee val je niet alleen enorm terug in arbeidskracht maar belast je de overgebleven werknemers extra. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect waarin mensen ontevreden over overbelast raken op de werkvloer.

Lange termijn

Er zijn daarom bedrijven die direct actie ondernemen wanneer er slechts €1 gestolen wordt. Je moet jezelf blijven afvragen of de kosten opwegen tegen de resultaten. Wanneer je als bedrijf geen actie onderneemt, kun je op de lange termijn wel eens veel meer kwijt zijn dan wanneer je direct een onderzoek start.

Is jouw organisatie toe aan een vakkundig onderzoek of vermoed jij dat er iets niet in de haak is? Ben je klaar om actie te ondernemen? Als recherchebureau zorgen wij ervoor dat we eerlijk zijn over de risico’s wanneer je als bedrijf een onderzoek start. Neem contact op om meer informatie op te vragen.