VOG verklaring: Extra pre- employment screening blijkt nodig

Op 11 juli 2012 werd in een artikel in de Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/21727169/__VOG_via_omweg_te_krijgen__.html) geschreven over fraude die mogelijk met VOG verklaringen heeft plaatsgevonden bij beveiligingsmedewerkers die op Schiphol werkzaamheden uitvoeren. In dit artikel wordt gesteld dat via een omweg een VOG verklaring is te verkrijgen dan wel dat deze is te vervalsen.

Wat is een VOG verklaring:
Een VOG verklaring is een verklaring van onbesproken gedrag die een persoon bij de gemeente kan aanvragen. Deze verklaring wordt veelal door potentiƫle werkgevers gevraagd wanneer een persoon solliciteert en is bedoeld als screening voorafgaand aan een mogelijke arbeidsovereenkomst. Bij het afgeven van een VOG verklaring wordt gekeken naar strafbare feiten die mogelijk in de afgelopen 4 jaar zijn gepleegd. In de aanvraag voor de VOG verklaring kan de persoon aangeven voor welke functie wordt gesolliciteerd en wordt er vervolgens gekeken of de eventueel gepleegde strafbare feiten een belemmering kunnen vormen voor de werkzaamheden. Wanneer er geen strafbare feiten in de afgelopen 4 jaar zijn gepleegd waarvoor de persoon veroordeeld is, of als de gepleegde strafbare feiten geen belemmering vormen voor de functie waar naar wordt gesolliciteerd zal een VOG verklaring worden afgegeven.

Een VOG verklaring voldoende?:
Hoewel het vragen naar een VOG verklaring aan sollicitanten een eerste stap is op weg naar een betere screening van personeel is het helaas alleenstaand niet voldoende. Dit komt vooral omdat de VOG verklaring enkel strafbare feiten van de laatste 4 jaar bekijkt, waarvoor de persoon veroordeeld moet zijn geweest. Verder bepaald ‘Justis’ een afdeling van het Ministerie van Justitie of de gepleegde strafbare feiten een bezwaar vormen van de functie. U als werkgever bent dus niet zelf degene die dit beoordeeld en kunt hier misschien wel heel anders over denken. Verder worden ook mogelijke strafbare feiten gepleegd in het buitenland niet meegenomen in de afweging.

Wat is er buiten een VOG verklaring nog mogelijk?:
Werkgevers kunnen buite het vragen naar een VOG verklaring nog veel doen om de betrouwbaarheid van de sollicitant te bepalen. Zo is het mogelijk door een professioneel bureau de CV te laten onderzoeken en is het ook een mogelijkheid om de persoon zijn verleden te screenen. In deze screening worden buiten naar zogeheten gaten in de CV ook gekeken naar zaken als faillissementen, schuldsaneringen en overige financiƫle positie.

Lees hier meer over: Antecedenten onderzoek

[notification type=”notification_info”]Bel nu +31 (0) 30 292 0200 voor meer informatie over
Pre-employement screening of vul ons informatieformulier in.[/notification]

 

Menu