Is je werknemer wel echt ziek?

Als werkgever kan het soms voorkomen dat je twijfelt aan de ziekte van een werknemer. Het kan zijn dat je de persoon meerdere malen op verschillende plekken hebt gezien terwijl diegene ziek gemeld is. Wat moet je in zo’n geval doen?

Welk ziektebeeld staat op papier?

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te kijken naar het ziektebeeld dat op papier staat. Wat zijn de beperkingen die de arbo-arts heeft opgesteld? Bijvoorbeeld: als iemand een burn-out heeft, staat er op papier dat diegene ongeveer 9 maanden uit de roulatie is. Het is een van de meest voorkomende ziektebeelden, maar het is ook een van de meest ongrijpbare. Het is daarom van belang dat de arbo-arts nauwkeurig noteert welke beperkingen een medewerker door het ziektebeeld heeft. Kan diegene bijvoorbeeld geen prikkels verdragen? Of door medicatie niet autorijden? Dit vormt de basis voor wat je kunt onderzoeken.

Welke signalen neem je waar?

Als werkgever is het ook goed om te kijken naar signalen die je waarneemt. Bijvoorbeeld, als iemand op social media post dat diegene bij een concert was terwijl het ziektebeeld aangeeft dat diegene geen prikkels kan verdragen, is dat een signaal dat er iets niet klopt. In zo’n geval kun je met de persoon praten en aangeven dat het gedrag niet past bij het ziektebeeld. Je kunt ook bij het UWV een second opinion aanvragen. Ook kun je een onderzoek starten waarin je bewijs vast laat leggen dat het gedrag van je werknemer genezingsbelemmerend is.

Welke vervolgstappen kun je nemen?

Als je twijfelt aan de ziekte van een werknemer, zijn er twee opties. Je kunt met diegene praten als dat mag van de arbo-arts. Als de arbo-arts heeft aangegeven dat er absoluut geen contact mag zijn, dan moet je als werkgever voorzichtig zijn met het benaderen van de persoon. In dat geval kun je naar de arbo-arts gaan en aangeven wat je hebt gezien. Een goede arbo-arts zal hier iets mee doen en eventueel verder onderzoek doen bij een volgend gesprek.

De andere optie is om een onderzoek te starten. Het is wel belangrijk om je hierbij af te vragen of het middel niet te zwaar is voor de situatie. Rechters keuren het af wanneer je niet eerst geprobeerd hebt een gesprek aan te gaan met je medewerker maar direct bent overgegaan op een onderzoek.

Luister naar je personeel

Tot slot is het belangrijk om te luisteren naar je personeel. Zij weten vaak wat er aan de hand is en wat er speelt bij een zieke collega. Als je twijfelt over een werknemer, kun je het gesprek starten door het casual te doen en te vragen hoe het gaat. Op die manier kun je meer te weten komen over de situatie en eventueel actie ondernemen als dat nodig is.

Ook twijfels over een langdurig ziekgemelde werknemer? Neem contact op om te  bespreken of een onderzoek mogelijk is.