Hoe kan oplichting op een juridische manier worden bewezen?

Van oplichting is sprake wanneer iemand op slinkse wijze geld, producten of andere waarden afhandig probeert te maken. Er zijn verschillende vormen van oplichting waar u als ondernemer of particulier mee te maken kunt krijgen. Het is belangrijk om dit juridisch te kunnen bewijzen. Tijdens een rechtszaak heeft u bewijsmateriaal nodig. Ontdek hoe u sterker in uw schoenen staat.

Verschillende vormen van oplichting

Oplichting is een misdrijf en valt onder bedrog. Er zijn verschillende vormen van oplichting. Hieronder treft u de meest voorkomende oplichtingszaken aan:

  • Het onterecht claimen van schade
  • Oplichting rondom loterijen, abonnementen en belspelletjes
  • Misleidende verkooptrucs
  • Internetfraude waaronder phising, trojan-virussen en misbruik van social media
  • Identiteitsfraude, zich voordoen als iemand anders om een deal te sluiten of het bedrijf binnen te komen
  • Acquisitiefraude waaronder het versturen van spookfacturen

Er zijn nog veel meer vormen van oplichting. Het is niet alleen belangrijk om oplichting te herkennen, maar dit vooral juridisch te bewijzen. Alleen op deze manier kan de dader effectief gestraft worden. Bovendien kan het slachtoffer een schadevergoeding eisen.

Gerechtvaardigd bewijs van oplichting

Oplichting juridisch bewijzen begint met het verzamelen van gerechtvaardigd bewijs. In civiele rechtszaken is illegaal verkregen bewijs toegestaan. Dit betekent dat er gebruikt mag worden gemaakt van verborgen camera’s of afluisterapparatuur. Deze manier van bewijs vergaren kan inbreuk maken op de privacy van de verdachte. Daarom mag deze apparatuur alleen gebruikt worden bij gerechtvaardigd belang. Vermoeden van oplichting is een zwaarwegend belang. De rechter bepaalt uiteindelijk of en hoe zwaar het bewijs meeweegt in de rechtszaak.

Bedrijfsrecherche of privé; detective inhuren

Het is vaak moeilijk om oplichting of bedrog te bewijzen. Criminelen houden overal rekening mee en zorgen dat ze uit het zicht blijven. Bedrijven die te maken krijgen met oplichting kunnen het beste een bedrijfsrecherche inschakelen. Deze kan bedrijfsfraude of oplichting aantonen, maar ook verborgen camera’s plaatsen. Dankzij uitgebreid onderzoek komt oplichting vaak snel aan het licht. U ontvangt hier een uitgebreide rapportage van, aangevuld met bewijsmateriaal.
De privé detective verricht diverse rechercheonderzoeken waaronder het bewijzen van oplichting en bedrog. Het particuliere detectivebureau is in het bezit van een vergunning van het ministerie van Justitie. U kunt ervan uitgaan dat deze zich aan de wettelijke eisen houdt én rekening houdt met de richtlijnen van de privacywet.

Ondersteuning bij juridisch bewijzen van oplichting

Het professionele recherchebureau/de privé detective gaat zorgvuldig met uw zaak om. U ontvangt niet alleen een rapportage met sluitend bewijs maar ook ondersteuning en advies met betrekking tot de rechtsgang.
Heeft u te maken met grootschalige oplichting, dan zal het detectivebureau een groot onderzoek moeten instellen. In dit geval adviseren wij om vooraf om een persoonlijk intakegesprek te vragen. Vraag naar resultaten van vergelijkbare zaken en de kosten. In een overeenkomst staan alle kosten overzichtelijk opgenomen, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.