Hoe kan ik aangifte doen als bedrijf?

Is uw bedrijf slachtoffer van criminaliteit, bedrog of oplichting? Het is belangrijk om hier bij de politie aangifte van te doen. Alleen zo kunt u verdere stappen ondernemen zoals een schadeclaim of eventuele rechtszaak. We geven duidelijk antwoord op de vraag ‘hoe kan ik aangifte doen als bedrijf?’

Het belang van aangifte doen

1 op 3 winkeliers doet geen aangifte van winkeldiefstal. Dit komt omdat het volgens de ondernemer teveel tijd kost. Toch is het belangrijk om in geval van diefstal of andere vormen van fraude/bedrog aangifte te doen. Alleen zo kan de politie een onderzoek starten. In de volgende gevallen is het altijd zinvol om aangifte te doen:

  • Diefstal van bedrijfsauto of vrachtwagen
  • Diefstal of poging tot diefstal vanuit een bedrijfsauto of vrachtwagen
  • Winkeldiefstal
  • Inbraak in het bedrijfspand
  • Oplichting of fraude
  • Brandstof tanken zonder te betalen
  • In alle andere gevallen waarbij u als ondernemer slachtoffer bent van een strafbaar feit

Er zijn verschillende manieren om aangifte te doen. Dit hangt er mede van af of u de dader op heterdaad betrapt én of het strafbaar feit in Nederland of het buitenland plaatsvond. Hieronder bespreken we hoe u op de juiste manier aangifte doet.

Aangifte van winkeldiefstal

Winkeldiefstal is een groot probleem en kost ondernemend Nederland jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro. Structureel aangifte doen kan deze cijfers omlaag brengen. Wilt u aangifte doen van winkeldiefstal? Is de dader niet bekend, start dan een online aangifte via de website politie.nl. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Heeft u de dader op heterdaad betrapt, bel dan de politie op het telefoonnummer 112. Hierna gebruikt u het landelijk aangifteformulier winkeldiefstal.

Lading uit vrachtwagen gestolen of diefstal van de vrachtwagen zelf

Bij (een poging tot) diefstal van goederen in Nederland doet u aangifte via telefoonnummer 088 0087 444. In het buitenland doet u aangifte bij de plaatselijke politie. Is dit niet mogelijk, neem dan bij terugkomst in Nederland contact op met het eerder vermelde telefoonnummer.
Ditzelfde geldt voor diefstal van de vrachtwagen of het bedrijfsvoertuig.

Aangifte inbraak in het bedrijfspand

Doe bij inbraak altijd aangifte, ook wanneer het om een mislukte poging gaat. Voor een online aangifte heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Bezoek hiervoor de website aangifte.politie.nl.

Aangifte van fraude, oplichting en overige vormen van bedrog

Bent u als ondernemer slachtoffer van bedrog, bel dan met de politie op nummer 0900 – 8844. U kunt ook een afspraak maken bij het politiebureau. Alleen bij internetoplichting doet u online aangifte. De politie maakt een schriftelijke verklaring van uw aangifte op. U ontvangt hier een kopie van. Dankzij uw aangifte kan de politie een onderzoek starten en krijgt u de schade mogelijk vergoedt.

Ondersteuning bij aangifte

Aangifte doen vraagt veel van uw kostbare tijd. U kunt er ook voor kiezen om de aangifte uit te besteden. Dit staat ook bekend als aangifteverzorging. Zo weet u zeker dat dit op de juiste manier gebeurt. Naast aangifte uitbesteden ontvangt u uitgebreid advies over een mogelijke juridische procedure.