Heb jij je arbeidsovereenkomst op orde? Hier moeten ze aan voldoen!
Wil jij als werkgever zeker weten dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Dan zal je je moeten indekken. Dat kan onder andere met een arbeidsovereenkomst die goed op orde is. Wil je zeker weten dat je terug kunt vallen op de arbeidsovereenkomst? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
1. Ken de risico’s
Door te weten waar de risico’s in jouw werkgebied liggen, kan je je indekken. Heb je bijvoorbeeld een winkel? Zorg dan dat er overal camera’s hangen om diefstal op de werkvloer tegen te gaan. Ook in de arbeidsovereenkomsten kan je vastleggen hoe er wordt omgegaan met bijvoorbeeld diefstal of andere ongewenste situaties. Door dit soort zaken duidelijk op papier te zetten, kan je al veel vervelende situaties voorkomen.
2. Vul je arbeidsovereenkomst aan
Een arbeidsovereenkomst is vaak een redelijk standaard document. Om ervoor te zorgen dat alle specifieke eisen, regels en afspraken voor jouw werkgebied goed zijn vastgelegd, is het daarom aan te raden je arbeidsovereenkomst aan te vullen met een personeelshandboek. Dit document kan alle regels rondom de cultuur en regels van jouw bedrijf bevatten én is rechtsgeldig omdat het onderdeel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst. Wordt één van de regels uit het handboek geschonden? Dan kan je hier dus legaal gezien op terugvallen.
3. Breng je werknemers op de hoogte
Ondanks dat het heel goed is om alles vast te leggen rondom de spelregels van je bedrijf, moeten werknemers hier wel van op de hoogte zijn, willen ze zich hieraan kunnen houden. Zorg daarom voor een duidelijke communicatie met je werknemers en plan desnoods regelmatig momenten in waarin je je werknemers een opfriscursus van de regels geeft.
4. Leren van je fouten
Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Het geldt in veel situaties maar van fouten leer je het meest. Dat hoeven overigens niet je eigen fouten te zijn. Je kan ook bij andere bedrijven navraag doen over de zaken waar zij tegenaan gelopen zijn. Hoe zijn die dingen binnen jouw eigen bedrijf geregeld? Is er verbetering mogelijk?
5. Wees proactief
Met een proactieve houding voorkom je veel ongewenste situaties. Als werkgever zal je proactief moeten zijn in de manier waarop je besluit om te gaan met zaken als racisme en (seksuele) intimidatie op de werkvloer en welke consequenties voor medewerkers gelden wanneer zij zich niet aan de vastgelegde regels houden. Dit is een gevoelig onderwerp maar zal voor medewerkers een veilig klimaat creëren waarvan je ook als werkgever de voordelen plukt.
Ook is het belangrijk documentatie up to date te houden. Op werkgebied verandert er veel in de regelgeving. Oude contracten kunnen dan opeens voor problemen zorgen wanneer deze ontbonden moeten worden. Daarom is het belangrijk tijd te investeren in het bijhouden van alle rechtsgeldige documentatie.
Zijn er toch problemen op de werkvloer ontstaan waar je concreet bewijs van nodig hebt? Schakel ons dan in voor een onderzoek.