Diefstal in bedrijf aantonen met uitgebreid onderzoek

Diefstal in bedrijf aantonen met uitgebreid onderzoek

Bedrijfsdiefstal zorgt voor grote financiële schade. Ruim 42% van alle bedrijven doet hier geen aangifte van bij de politie. Met een uitgebreid onderzoek kunt u zelf diefstal in het bedrijf aantonen. Ons stappenplan maakt inzichtelijk hoe u de dader achterhaalt en welke sancties mogelijk zijn.

Bedrijfsfraude of (interne) diefstal aantonen

Heeft u het vermoeden dat personeel zich schuldig maakt aan fraude of diefstal? Zonder bewijs kunt u geen vervolgstappen ondernemen. Met onderstaande drie tips bewijst u op eenvoudige wijze dat uw bedrijf te maken heeft met diefstal:

  1. beveiligingscamera’s op de werkplek

Zichtbare beveiligingscamera’s werken preventief tegen diefstal. Mocht uw onderneming toch ten prooi vallen aan criminaliteit, dan staat dit duidelijk op beeld. Zorg hierbij voor een strategische plaatsing van meerdere beveiligingscamera’s, bij voorkeur met nachtzicht.

  1. Screening van personeel

Wees voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel. Sommige mensen hebben een verleden van oplichting, fraude of diefstal. Screening van personeel vermindert de kans op diefstal.

  1. Onderzoek door bedrijfsrecherche

De dader op heterdaad betrappen is nog altijd de beste methode. Mocht dit niet lukken dan is het beter om eerst eens met personeel of mogelijke daders in gesprek te gaan. Dit komt niet altijd ten goede van de onderlinge verstandhouding. Het inschakelen van bedrijfsrecherche brengt veel meer aan het licht.

Bedrijfsrecherche inschakelen om diefstal aan te tonen

Mag een werkgever bij vermoeden van diefstal een recherchebureau inschakelen? Het controleren van personeel is een inbreuk op de privacy. Dit geldt echter niet in de volgende gevallen:

  • Bij vermoeden van ernstige overtredingen zoals diefstal
  • Wanneer er verdenkingen tegen de werknemer zijn

Vermoeden van diefstal geeft voldoende onderbouwing voor het inzetten van een recherchebureau. De bedrijfsrecherche verricht uitgebreid onderzoek en kan eventuele diefstal aantonen. Blijkt een verdenking terecht, dan heeft u als werknemer de mogelijkheid om de kosten van de bedrijfsrecherche op de werknemer te verhalen. Het is dan belangrijk dat dit goed onderbouwd wordt.

Diefstal op het werk onderzoek: de gevolgen

De bedrijfsrecherche gaat vakkundig te werk. Hij observeert medewerkers, gaat gesprekken aan en maakt eventueel gebruik van hulpmiddelen. Bij aantoonbare diefstal bepaalt u zelf wat de gevolgen voor de werknemer zijn: in veel gevallen zal dit leiden tot ontslag op staande voet.

Is uw bedrijf diefstalgevoelig?

Sommige bedrijven krijgen sneller te maken met (interne) diefstal. Dit heeft niet alleen met het integriteitsbeleid te maken, ook bedrijfsadministratie en de sector spelen een rol. Controleer hieronder of uw bedrijf extra gevoelig is voor diefstal:

  • Een bedrijf met personeelstekorten is kwetsbaarder voor fraude en diefstal
  • Grotere ondernemingen lopen een verhoogd risico op bedrog en interne criminaliteit
  • Sommige sectoren zijn diefstalgevoelig, bijvoorbeeld de logistieke sector of een winkel in merkschoenen

Het moet voor personeel duidelijk zijn wat wel en niet mag. Alle verantwoordelijkheden en huisregels maakt u kenbaar, bij voorkeur schriftelijk. Controleer uw administratie. Bij een rommelige administratie is onduidelijk waar en hoeveel goederen zich in uw bedrijf bevinden. Houd daarbij de geld- en goederenstromen goed in de gaten.

Menu