Controle op de werkvloer en regie op afstand? Hier moet je rekening mee houden

Als werkgever wil je natuurlijk graag zeker weten dat jouw werknemers doen wat ze horen te doen en bijvoorbeeld niet moedwillig steken laten vallen. Dat is soms lastig om te controleren, zeker als je zelf niet altijd fysiek op je zaak aanwezig bent. Hoe zorg je er nou voor dat je de regie behoudt op de werkvloer ondanks dat je er zelf niet altijd fysiek bent?

Misschien heb je wel camera’s in je werkomgeving geïnstalleerd en hou je je werknemers via deze manier in de gaten als je zelf niet op de werkvloer aanwezig bent. Ondanks dat het natuurlijk is toegestaan om camera’s op te hangen in verband met de veiligheid (om bijvoorbeeld diefstal of andere frauduleuze handelingen vast te leggen), is het niet toegestaan deze beelden te gebruiken om je werknemers te controleren of ze hun werk wel goed doen. Je zult je toevlucht tot controle op afstand dus op een andere manier moeten zoeken.

Wat kun je wel doen?

Wil je dus zeker weten dat jouw werknemers niet zitten te lanterfanten in jouw tijd? Dan kun je verschillende andere opties aanspreken om tóch de controle te houden en te garanderen dat gedaan wordt wat gedaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Steekproeven door onaangekondigd langs te komen
  • Iemand in de zaak aanwezig hebben die je blindelings vertrouwt en die zorgt dat het goed komt
  • De kennis die je opdoet op een effectieve manier inzetten
  • Resultaten meetbaar maken en deze vergelijken met het gemiddelde

Realistische verwachtingen

Natuurlijk is het ook belangrijk om realistische verwachtingen van je werknemers te hebben. Als werkgever ben je ook verantwoordelijk voor een prettige en veilige werkomgeving. Het is dus pas zaak om bepaalde controles en acties uit te voeren wanneer er hier ook een daadwerkelijke aanleiding voor is.

Doe je dit niet, dan loop je kans op een verstoorde arbeidsrelatie. Hierin is de werknemer over het algemeen erg goed beschermd door de wetgeving en kan het jou als werkgever niet alleen veel kopzorgen maar ook kosten opleveren. Zorg er dus voor dat je stevig in je schoenen staat en dat je eventuele vermoedens van wangedrag van je werknemers kunt bevestigen en hard kunt maken.

Heb je het vermoeden dat jouw werknemers niet eerlijk omgaan met jouw tijd en spullen? Dan kun je de hulp inschakelen van ons recherchebureau om bewijs hard te maken. Neem contact op om  de mogelijkheden te bespreken.