Antecedentenonderzoek: alle voordelen op een rij

Goed ondernemen begint met betrouwbaar personeel. Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste sollicitant binnenhaalt? Met een antecedentenonderzoek kijkt u naar incidenten uit het verleden. Wat is de achtergrond van de sollicitant en vormt hij een risico voor uw bedrijf? Is dit onderzoek ook geschikt voor het natrekken van een onderneming? Het antecedentenonderzoek biedt u als ondernemer veel voordelen.

Onderzoek naar iemands verleden

Het antecedentenonderzoek is niet hetzelfde als een verklaring omtrent het gedrag. In dit laatste geval kijkt u of de sollicitant een strafblad heeft. Bij een gunstige verklaring omtrent het gedrag kan de sollicitant nog steeds een crimineel verleden hebben. Mogelijk vormt deze persoon een risico voor uw bedrijf. Denk maar eens aan verschillende vormen van bedrijfsfraude met financiƫle schade tot gevolg. Dankzij een onderzoek naar iemands verleden krijgt u meer inzicht in diens achtergronden.

Hoe werkt het antecedentenonderzoek?

Met dit onderzoek krijgt u een goed inzicht in het verleden van de sollicitant. Tijdens het onderzoek wordt de persoon op de volgende zaken nagetrokken:

  • Volledige naam en huidige woonadres
  • Geldigheid van paspoort en/of rijbewijs
  • Controle of diploma’s en certificaten wel echt behaald zijn
  • Natrekken van curriculum vitae en eventuele referenties
  • Bekijken of er een concurrentiebeding van toepassing is
  • FinanciĆ«le gegevens zoals schulden, vermogen of een BKR registratie
  • Online activiteiten op social media en fora

Maar ook: crimineel verleden zoals een strafblad of Justitieel onderzoek. In verband met de privacywetgeving is het niet mogelijk om iemands strafrechtelijk verleden te checken. Wel kan een verklaring van onbesproken (goed) gedrag opgevraagd worden. Deze verklaring is bij de gemeente verkrijgbaar.

Privacy wetgeving antecedentenonderzoek

Een antecedentenonderzoek uitvoeren mag alleen bij gerechtvaardigd belang. Dit betekent dat sollicitanten voor de functie integer/betrouwbaar moeten zijn. U heeft voor dit onderzoek altijd een informatieplicht richting de sollicitant. U laat weten wat u gaat onderzoeken en wat hier de uitkomst van is. Het opvragen van medische gegevens valt niet onder het antecedentenonderzoek, tenzij een medische keuring van toepassing is.
Bij het verwerken van persoonsgegevens houdt u rekening met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. U bewaart gegevens niet langer dan noodzakelijk.

Antecedentenonderzoek uit laten voeren

Wie voert het antecedentenonderzoek uit? Zelf doen is de goedkoopste oplossing maar vraagt veel van uw tijd. Bovendien verkrijgt u mogelijk niet de juiste gegevens. De bedrijfsrecherche heeft veel ervaring met antecedentenonderzoeken. Dit onderzoek duurt gemiddeld 10 werkdagen. Heeft u een spoedopdracht? Bespreek dit met de bedrijfsrechercheur. Na afloop van het onderzoek ontvangt u een volledig rapport met de gegevens en bevindingen van en over de sollicitant.
Een antecedentenonderzoek naar een bedrijf is ook mogelijk. Denkt u maar eens aan de kredietwaardigheid van een bedrijf of welke persoon zich in het bestuur bevindt. Hiermee krijgt u een beter beeld van de tegenpartij of samenwerkende partij en helpt u bij het maken van de juiste beslissingen.
De kosten van een antecedentenonderzoek zijn afhankelijk van het soort zaak. Vraag altijd om een vrijblijvende offerte.

Menu