Afluisteren werknemers: hier uw bevoegdheden als werkgever

Het opnemen van gesprekken in de zakelijke sfeer is in principe toegestaan. Belangrijk is echter dat u zelf deelneemt aan het gesprek waarvan opnames worden gemaakt. Het is niet toegestaan om een gesprek waar u niet aan deelneemt op te nemen. De onderstaande zaak is een goed voorbeeld van een zaak waarbij het afluisteren van een zakelijk gesprek als bewijsmateriaal heeft gediend:

Ontslag op basis van afluisteren gesprek

In 2016 was er een zaak waarbij de kantonrechter het afluisteren van een telefoongesprek als bewijsmateriaal tijdens een zaak gebruikte. Op de geluidsband was een gesprek over de arbeidsrelatie te horen en werden er meerdere krachttermen gebruikt. De betreffende werknemer probeerde hard te maken dat het bewijsmateriaal onrechtmatig verkregen was, er was immers geen toestemming gegeven om het telefoongesprek op te nemen. De kantonrechter had echter geen bezwaar en concludeerde op basis van deze zaak dat het toegestaan was om telefoongesprekken af te luisteren.

Afluisterapparatuur voor verschillende doeleinden

Wilt u een telefoongesprek opnemen? Ook daar is speciale apparatuur voor. Op deze manier kunt u uw eigen telefoongesprekken of telefoongesprekken van medewerkers opnemen.

U kunt uiteraard ook afluister- of opnameapparatuur inzetten voor normale gesprekken. Afhankelijk van de manier waarop u afluisterapparatuur gebruikt kiest u voor een bepaalde zender. Mini zenders om mee af te luisteren zijn ideaal wanneer u vanaf een afstand wilt afluisteren. U kunt op deze manier horen wat er gezegd wordt zonder dat iemand anders dit door heeft. Bijvoorbeeld door een mini zender in te bouwen in een alledaags voorwerp of door een mini zender op een onopvallende locatie neer te leggen. Wanneer u wilt afluisteren met mini zenders kunt u kiezen uit de volgende technieken:

  • Zenders via radiofrequenties

Wanneer u met een zender via radiofrequenties werkt bent u afhankelijk van een verzendbereik van maximaal 500 meter. Deze zenders worden vaak geplaatst op locaties waar er onafgebroken afgeluisterd dient te worden. Voor deze zenders wordt UHF, VHF en FM gebruikt. Kenmerkend aan deze zenders is dat ze continu zenden. Net nadat er een inval is geweest kiest justitie er meestal voor om UHF zender te plaatsen.

  • Zenders via GSM

Een GSM zender is wereldwijd af te luisteren. Het grote voordeel van deze zenders is dat ze een stuk voordeliger zijn dan zenders die met een radiofrequentie werken. GMS zenders kunnen kwalitatief erg sterk zijn, dit is afhankelijk van de professionaliteit van een zender. Daarnaast worden er vaak extra functies toegevoegd als bewegingssensoren en functies waarmee u gealarmeerd wordt. Zo kunt u bij sommige GSM zenders een seintje krijgen als er geluid gehoord wordt. Veel GSM zenders werken met een accu, u kunt er echter ook voor kiezen om een GSM zender in een elektrisch apparaat in te bouwen en op deze manier netstroom te gebruiken.

Afluisterapparatuur bij Sitcon.nl bestellen

Bij Sitcon.nl vindt u allerlei apparatuur waarmee u kunt afluisteren. Dit loopt uiteen van apparaatjes die zijn ingebouwd tot professionele apparatuur waarmee u bijvoorbeeld ook interviews kunt opnemen. In deze categorie vindt u voice recorders. Voice recorders zijn geschikt om mee op te nemen of af te luisteren.

Wij nodigen u van harte uit in één van onze showrooms of spreken u graag persoonlijk! Bereik ons telefonisch en per e-mail via +31(0)306303631 of [email protected].

Menu