8 tips voor goede spelregels op kantoor
Je wil als werkgever natuurlijk zorgen voor blije en tevreden werknemers. Dat kan je op meerdere manieren doen, maar één van de manieren om zowel jezelf als je werknemers te beschermen, is door het opstellen van duidelijke spelregels. Zo komt niemand achteraf voor ongewenste verrassingen te staan.
1. Zorg voor een veilige werkomgeving
Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving in de breedste zin van het woord. Daar ben je als werkgever verantwoordelijk voor. Dat geldt dus niet alleen voor werkplekken waar machinaal wordt gewerkt. Ook beveiliging met betrekking tot diefstal hoort bij dit onderwerp of het verzorgen van een veilige werkplek voor alle aanwezige werknemers in de zin van het uitsluiten en afstraffen van intimidatie en/of discriminatie.
2. Volledig ingedekt
Zorg ervoor dat alles juridisch gedekt is in alle documentatie die een werknemer aangaat. Je kunt arbeidsovereenkomsten redelijk standaard houden, mits je ervoor zorgt dat er andere documentatie aanwezig is, waarin alle spelregels van kantoor zijn opgenomen en deze documentatie onderdeel is van de arbeidsovereenkomst.
3. Maak een handboek
Een handboek is de ideale manier om spelregels vast te leggen. Hierin kan alles minutieus worden vastgelegd. Dit handboek maakt vervolgens deel uit van de arbeidsovereenkomst waardoor een werknemer akkoord moet gaan met de vastgelegde spelregels.
4. Duidelijke communicatie
Als niemand weet wat de regels zijn, maakt het niet uit of je een duidelijke arbeidsovereenkomst en een handboek hebt. Daarom is duidelijke communicatie belangrijk op de werkvloer. Zorg ervoor dat je belangrijke regels regelmatig bespreekt met werknemers.
5. Houd arbeidsovereenkomsten up to date
Er verandert veel op de arbeidsmarkt en ook regels veranderen regelmatig. Wie zijn arbeidsovereenkomsten niet up to date houdt, kan voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer werknemers bijvoorbeeld ontslagen moeten worden.
6. Leer van de fouten van anderen
Van fouten leer je het meest. Praat daarom eens met anderen over de fouten in het bedrijf waar zij het meest van geleerd hebben. Zo weet je aan welke risico’s je extra aandacht moet besteden.
7. Hou je documentatie op orde
In de lijn van duidelijke communicatie valt ook ordelijke documentatie. Duidelijke documentatie zorgt ervoor dat spelregels, contracten en voorwaarden snel bij de hand zijn. Hierdoor kan je sneller stappen zetten wanneer problemen zich voordoen.
8. Zorg voor een goed managementteam
Hoe groter het bedrijf, hoe minder je zelf onder controle hebt. Daarom is een goed managementteam essentieel. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat alles in goede banen loopt en dat de belangrijkste regels op de werkvloer gecommuniceerd én opgevolgd worden.
Doet zich ondanks duidelijke spelregels toch een probleem voor op de werkvloer in de vorm van fraude? Laat de zaak onderzoeken om sterk in je schoenen te staan. Neem contact met ons op voor meer informatie.